Поновлення батьківських прав

Чи можливо поновити батьківські права?

Так.

Для поновлення батьківських прав той з батьків, кого позбавили батьківських прав, повинен звернутися до суду із позовною заявою.

Такий позов подається за місцем реєстрації відповідача.

Відповідачем у справі є інший з батьків, з яким проживає дитина, третьою особою у справі може бути залучений орган опіки.

Суд розглядає позовну заяву протягом 90 днів з дати відкриття провадження у справі (строк розгляду може бути менший, це залежить від процесуальної активності сторін, надання вчасно до справи доказів, процесуальних заяв, заяв по суті справи тощо).

Що потрібно довести? 

У даній категорії справ необхідно довести, що підстави, у зв'язку з якими було позбавлено батьківських прав одного з батьків, наразі відсутні.

Тобто, якщо один з батьків мав алкогольну залежність, то до позовної заяви слід додати довідку з лікарні щодо відсутності алкогольної залежності (інформацію про лікування тощо), його характеристики з місця роботи та проживання, акти обстеження місця проживання, висновок органів опіки та піклування. 

Також до даної заяви необхідно додати рішення суду щодо позбавлення батьківський прав.

Потім слід сплатити судовий збір. Судовий збір становить - 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу (1073.60 грн.).

Таку позовну заяву Ви можете скласти та подати самостійно або через представника. Якщо наразі Ви сумніваєтеся щодо подання даної позовної заяви, маєте проблемні стосунки з матір'ю чи батьком своєї дитини, пам’ятайте, що Ваші стосунки з дитиною є унікальними і вони важливі як для Вас, так і для Вашої дитини. 

"Діти, яких не люблять, стають дорослими, які не можуть любити."

Перл Бак

Made with