“Про ейджизм” або “Чому варто (або ж не варто) обрати молодого спеціаліста”

Така болюча для мене тема, якій би я хотіла присвятити цей допис.

Спершу, що ж є виявом ейджизму?

Виявом ейджизму є дискримінація молодості. Молодість асоціюється в інших вікових групах з незрілістю, опозиційністю, безвідповідальністю, недосвідченістю,безкультурністю та ін.

Ярликування та стереотипізація у цьому випадку викликає сприйняття молодих людей як не повністю дієздатних, що призводить до нижчого рівня оплати праці, позбавлення певних професійних чи матеріальних преференцій.

Іноді, дійсно здається, що людина досить молодого віку може бути менш професійною в чомусь, ніж інша, більш досвідчена.

Я не підтримую таку точку зору, але розумію, що кожен має право дійсно обрати спеціаліста, який йому сподобається суб'єктивно.

І тут я б хотіла наголосити на декількох моментах, які, на мою думку, є перевагою для молодого спеціаліста.

1. Повірте, молодий спеціаліст буде надзвичайно уважно відноситись до вашої справи, будь-якої. Він працює на свою репутацію, і йому не важливо скільки ви йому заплатили, ви для нього - Клієнт №1 завжди. Прописом - завжди.

2. Молодий спеціаліст краще відмовить Вам у наданні послуг, якщо буде розуміти, що його кваліфікації недостатньо, бо він працює на майбутнє і навіть один негативний відгук дорівнює пострілу в голову.

3. Перш ніж надати послугу, молодий спеціаліст прочитає усю інформацію (закони, підзаконні акти), які стосуються вашого питання з 1991 року, а може і раніше (все залежить від регулювання), бо неписане правило “читай і перевіряй” працює на ньому безальтернативно.

4. Молодий спеціаліст НЕ покладається на власний досвід, інколи це реально заважає. Він буде раз за разом дивитися і все перевіряти. Навіть в категорії тих справ, які він знає напам'ять, усе має бути перевірено на актуальність за хвилину до вашої зустрічі.

5. Молодий спеціаліст менш схилений до бюрократизму. Процес заради процесу точно не для нього. Якщо консультацію можна скинути на гугл диск, то чекайте посилання. Ніяких друкованих папірців поштою. Консультація по фейс-тайм? Не питання.

6. Молодий спеціаліст: а) працює; б) навчається; в) просуває свій особистий бренд. Коли встигає? Мультизадачність і планування його невід'ємна частина, тож ніяких порушень строків та дедлайнів. Все вчасно та чітко.

Цей список може бути продовжений, але, думаю, цього більш ніж достатньо.

Пам'ятайте, що інколи досвід не вимірюється кількістю часу, а вимірюється якістю його проведення.

Примітка.

До речі, законодавство чітко не містить поняття "молодий спеціаліст", в Кодексі законів про працю України встановлено наступне.

Стаття 197. Надання молоді першого робочого місця

Працездатній молоді - громадянам України віком від 15 до 28 років після закінчення або припинення навчання у закладах середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої чи вищої освіти, завершення професійної підготовки і перепідготовки, а також після звільнення із строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу або альтернативної (невійськової) служби надається перше робоче місце на строк не менше двох років.

Молодим спеціалістам - випускникам закладів освіти державної форми власності, потреба в яких раніше була заявлена підприємствами, установами, організаціями, надається робота за фахом на період не менше трьох років у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Тобто, фактично людина вважається молодим спеціалістом лише після закінчення учбового закладу. 

Для отримання адвокатського свідоцтва особа має пропрацювати за фахом не менше 2 років після закінчення магістратури, скласти фаховий адвокатський іспит, а також зазвичай пройти стажування протягом 6 місяців.

Кожен адвокат кожного року проходить підвищення кваліфікації шляхом участі у семінарах, конференціях, освітніх заходах.  

До речі, адвокати, які набули статусу адвоката, протягом перших трьох років своєї адвокатської діяльності зобов’язані підвищувати свій професійний рівень на рівні 48 годин з яких не менше 16 годин – щороку.

Відтак, необхідно зважати саме на кваліфікацію адвоката у певних категоріях справ, а ніяк не на його вік. 

Made with